Бабинська сільська рада
Рівненська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

податкова інформує

Дата: 01.07.2021 12:02
Кількість переглядів: 298

Фото без опису

 

 

 

Поліській ліс поповнив бюджет держави на понад 59 мільйонів  гривень

 

 

 

 

 

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що станом на 01.06.2021 року на Рівненщині зареєстровано 101 платник рентної плати за використання лісових ресурсів. Такими платниками за користування лісовими ресурсами Рівненщини до зведеного бюджету сплачено 59,2 млн грн, що більше надходжень аналогічного періоду минулого року на 3,8 млн гривень. Зокрема, лісокористувачі області поповнили місцеву скарбницю та 46,6  млн грн  та 12,6 млн грн надійшло до державного бюджету. 

Як зазначила заступник начальника ГУ ДПС у Рівненській області Зоя Хоній, керівники громад  мають можливість використати надходження, отримані від рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, на соціальний розвиток власних територій, та планувати подальшу діяльність, враховуючи її стабільні надходження до бюджету, а також  спрямувати частину коштів  на відновлення природних ресурсів.

Нагадаємо, що згідно зі ст. 256.2.1. - 256.2.4. Податкового кодексу України, об’єктом оподаткування рентною платою є не тільки деревина, заготовлена в порядку рубок головного користування, але й деревина, заготовлена під час проведення заходів щодо поліпшення якісного складу лісів, з розчищення лісових ділянок, вкритих лісовою рослинністю у зв’язку з будівництвом шляхів, трубопроводів тощо. До цього переліку відносяться і другорядні лісові матеріали, зокрема, заготівля живиці, кори, пнів та інших лісових матеріалів та побічні лісові користування, як заготівля дикорослих плодів, грибів, ягід, лікарських рослин, збирання лісової підстилки та заготівля очерету.

 

 

Нарахування єдиного соціального внеску на зарплату працівника -  особи з інвалідністю

 

 

 

Головне управління ДПС у Рівненській області  інформує, що абзацом восьмим п. 5 розд. ІІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 визначено, що нарахування роботодавцями – підприємствами, установами і організаціями, фізичними особами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, в яких працюють особи з інвалідністю, єдиний внесок нараховується у розмірі 8,41 відс. з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше отримання завіреної копії довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії та закінчується датою припинення інвалідності.

Якщо працівник надав копію довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності не з першого робочого дня місяця, то вимога щодо нарахування єдиного внеску виходячи із розміру мінімальної заробітної плати не застосовується.

Роботодавець нараховує єдиний внесок на фактично нарахований дохід:

- до дати отримання копії довідки медико-соціальної експертної комісії – у розмірі 22 відсотка;

- з дати отримання копії довідки медико-соціальної експертної комісії – у розмірі 8,41 відсотка.

 

 

 

 

Платите по договору страхуванню – маєте право на податкову знижку

 

 

 

 

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що відповідно до норм чинного законодавства  платники податку на доходи фізичних осіб, які здійснюють страхові платежі,  можуть скористатися правом на податкову знижку за наслідками 2020 року.

Відповідно до ст.166 Податкового кодексу України платник податку має право включити до податкової знижки суму витрат на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, які він сплатив страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як за себе так і членів його сім'ї першого ступеня споріднення.

Зауважимо, що понесені витрати не мають перевищувати (у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування) суму 2940 гривень при страхуванні особисто як платника податку або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом платника податку, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління чи за їх сукупністю та 1470 гривень - при страхуванні члена сім'ї платника податку першого ступеня споріднення або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління на користь такого члена сім'ї чи за їх сукупністю.

Щоб скористатися правом на податкову знижку за 2020 рік громадяни мають направити до контролюючих органів за місцем своєї реєстрації декларацію про майновий стан і доходи, а також відповідні документи, зокрема розрахункові та платіжні документи, які підтверджують здійснені декларантом витрати.

Зверніть увагу, що декларацію за 2020 рік можна подати протягом усього 2021 року до 31 грудня 2021 року включно зручним для платника способом, а саме:

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надіслати  поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням норм чинного законодавства щодо електронного документообігу.

Для спрощення процедури подання декларації діє сервіс автоматичного заповнення декларації про майновий стан і доходи в Електронному кабінеті платника.

 

При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації про майновий стан та доходи на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна.

 

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

 

Щоб подати декларацію в електронному вигляді необхідно мати особистий електронний цифровий підпис, який можна безкоштовно отримати у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів ДПС. З переліком АЦСК можна ознайомитися у відкритій частині Електронного кабінету.

 

Слід звернути увагу, на те що платник не скористається правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

 

 

 

 

 

 

Головне управління ДПС у Рівненській області


 

Головне управління ДПС у Рівненській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь